De ce este Horinca noastra altfel?

Horinca maramureșeana este fără doar și poate, unul dintre cele mai apreciate și râvnite distilate românești mai ales ca aceasta Horinca are o tradiție locala de sute de ani – fiind menționată în unele documente de percepție a taxelor din nordul Ardealului încă de prin secolele XIII – XIV. Ca sa fie însă cu adevărat tradițională și autentică aceasta trebuie musai sa fie produsa după un set de reguli stricte și obiceiuri străvechi de la care nu trebuie sa te abați și care vor garanta calitatea și distinctivitatea unui produs final de o eleganta aparte, atât de potrivit și îmbietor alături de platourile reci cu produse tradiționale dar și dând savoare unor momente alaturi de cei dragi!

Astfel noi, La Horincie, promovam si sustinem metoda curata si ecologica privind producerea Horincii. De aceea Horinca #GogotaFamilyTradition nu este un alt distilat de pe piata si o alta sticla aparuta, ci se revendica in mod distinct si original ca ceva total aparte, aratat, explicat si transparentizat-tocmai pentru ca asa de mult conteaza calitatea, minutiozitatea si excelemta! Rețeta noastră veche a familiei nu este secreta si nu este ceva doar declarat pe eticheta si ambalaj. Astfel, este foarte important ca TU, cel care te bucuri de ea si o savurezi, sa stii cum am facut-o…! Noi respectam cu strictețe atât procedeul de culegere selectare și fermentate a fructelor cât și arta distilării și apoi a cupajairi selective a horincii! Folosim doar fructe din livezi ECO. Nu adăugăm zahar în timpul fermentarii și nu folosim vase din materiale neconforme pentru păstrarea marcurilor din fructe. Apoi, in timpul celor doua distilări succesive, aplicam cu strictețe procedeul nostru unic, prin care inlaturam părți/fractii din distilat, ca să conferim horincii finale un gust și un echilibru care se diferentiaza dar si un complex de arome aparte. Este foarte importantă și calitatea materialelor/vaselor în care se face păstrarea de la distilare pana la transferarea in butoaiele de stejar pentru maturarea propriuzisa!

Toate procedurile si normele privind fermentarea, distilarea, maturarea, pastrarea sau cupajarea Tuicii/Palincii/Horincii sunt clar stipulate si prevazute in legislatia in vigoare. (nu se adauga zahar, nu se adauga alte arome, nu se adauga coloranti precum la vinars si al alte bauturi si nu se obtine culoarea galbena sau galben-aurie decat prin maturarea in butoaie de stejar. La Palinca/Horinca concentratia acoolica este de minim 40% si max. 70% ! http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/95128

Este total nerecomandata cumpărarea produselor distilate de la piață, de pe tarabe sau de pe internet, în sticle de plastic și făra sa aibă un buletin de analiză pe numele producatirului, emis de un laborator acreditat, si, cel mai important, din surse neautorizate, adica produse care nu au timbrul aplicat pe gat si capac, timbrul care atesta faptul ca acest distilat a fost imbuteliat intr-un antrepozit autorizat. Micii producatori care detin un cazan de distilare, nu pot sa-si comercializeze legal bauturile. In cazanul propriu, detinut de o familie, care trebuie declarat si inregistrat la Directia Vamala-Biroul Vamal de Interior, familia are dreptul sa-si distileze doar propriile borhoturi din fructe si exclusiv pentru consumul propriu si eventual pentru micile evenimente din familie, in limita a 50 de litri de alcool pur/an.