În zonele geografice Maramures si Oas i se spune Horinca!

Conform descrierii din legislația în vigoare privind ,,Definirea descrierea și prezentarea băuturilor tradiționale românești ”în zonele geografice Maramureș și Oaș orice rachiu, țuică (din prune), sau pălincă distilata exclusiv din fructe fermentate, se numește si HORINCĂ, tocmai datorita specificitatii și originalității acestui produs și mai ales datorita condițiilor excepționale pedo-climatice, a medodelor tradiționale folosite dar nu în ultimul rand privind grija și atenția pe care o acordam cultivării, coacerii culegerii, zdrobirii și apoi fermentarii și dublei distilări a acestei originale licori!

Redau aici un extras din legislatia in vigoare privind procedurile si regulamenttul privind fermentarea, distilarea si maturarea Palincii-Horincii. Astfel la Cap III art 2 avem: ,,Pălinca este o băutura alcoolică tradiţională românească obţinută exclusiv prin fermentarea alcoolică şi distilarea unui fruct cărnos sau a unui amestec de fructe ori a unui marc de fructe, aşa cum a fost definit în art. 2 pct. 8, sau a unui suc din acest fruct ori dintr-un amestec de fructe, în prezenţa sau în lipsa sâmburilor:a) fermentarea fructelor se realizează în căzi din lemn sau în cuve de fermentare ori în vase din inox, în funcţie de zona în care s-au produs fructele, de soiuri, de tehnologia specifică aplicată;b) distilarea se face în cazane din cupru cu ardere directă sau în instalaţii de distilare, la o concentraţie alcoolică de maximum 70% vol., astfel încât produsul distilării să aibă o aromă şi un gust provenind de la fruct sau fructe; redistilarea la aceeaşi concentraţie alcoolică este autorizată;c) având un conţinut în substanţe volatile mai mare sau egal cu 200 de grame la hectolitrul de alcool 100% vol.;d) având un conţinut în acid cianhidric, în cazul pălincii obţinute din fructe cu sâmburi, de maximum 7 grame la hectolitrul de alcool 100% vol.;e) având un conţinut maxim în alcool metilic de 1.000 de grame la hectolitrul de alcool 100% vol.; în cazul următoarelor fructe: prune (Prunus domestica L.), corcoduşe (Prunus domestica L. subsp. Syriaca-Borkh., Janch. Ex. Mansf.), prune brumării (Prunus domestica L.), mere (Malus domestica Borkh.), pere (Pyrus communis L.), cu excepţia perelor Williams (Pyrus communis L. cv “Williams”), zmeură (Rubus idaeus L.), mure (Rubus fruticosus auct. aggr.), caise (Prunus armeniaca L.) şi piersici [Prunus persica (L.) Batsch], conţinutul de alcool metilic este de maximum 1.200 de grame la hectolitrul de alcool 100% vol.; în cazul următoarelor fructe: pere Williams (Pyrus communis L. cv “Williams”), coacăze roşii (Ribes rubrum L.), coacăze negre (Ribes nigrum L.), scoruşe (Sorbus aucuparia L.), soc (Sambucus nigra L.), gutui (Cydonia oblonga Mill.) şi boabe de ienupăr (Juniperus communis L. şi/sau Juniperus oxicedrus L.), conţinutul de alcool metilic este de maximum 1.350 de grame la hectolitrul de alcool 100% vol.;f) folosirea la fabricarea pălincii a produselor îndulcitoare, aşa cum au fost definite în art. 2 pct. 2, nu este permisă;g) folosirea la fabricarea pălincii a zahărului caramelizat, aşa cum a fost definit în art. 2 pct. 3, nu este permisă nici în scopul de a adapta culoarea, culoarea galbenă sau galben-aurie obţinându-se prin învechire în butoaie de stejar;h) folosirea la fabricarea pălincii a substanţelor aromatizante, preparatelor aromatizante, coloranţilor, alcoolului etilic de origine agricolă sau a distilatului de origine agricolă, aşa cum au fost definite în art. 2 pct. 4, 5, 7, 11 şi 12, nu este permisă; Sursa: ORDIN nr. 368 din 13 iunie 2008 pentru aprobarea Normelor privind Definirea, Descrierea, Prezentarea şi Etichetarea Băuturilor Tradiţionale Româneşti .Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE

Și ca sa o citez pe gospodina din reclamă , , Horincă se spune aicea” https://youtu.be/XmLn75EKWq0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *